понедељак, 27. фебруар 2012.

PORODJAJ -SAVETI PORODILJAMA

Nekako krajem osmog meseca i ulaskom u deveti mesec trudnoce,pocinje lagano da Vas hvata panika.Ne brinite, niste jedine koje se tako osecaju ipak je jako bitan dogadjaj pred Vama pa je sve to normalno.No potrebe za panikom bas i nema. Recicete da je lako pricati, ali ja Vam ovo govorim iz svog iskustva a evo sta cu Vam preporuciti da smanjite "tenziju".

To sto ste usle u 9 mesec ne znaci da cete  se istog momenta poroditi ili mozda sutradan.Uglavnom se desi da porodjaj krene krajem 9 meseca, neka "probije termin" recimo kao ja.Opet sve to zavisi od bebe.Nista vi tu ne mozete posebno da ubrzate ili usporite.Jednostavno onda kada beba bude spremna da izadje  tada cete se i poroditi.Naravno to nije nesto sto je za 5 ili 10 minuta gotovo,pa Vam je sada frka jer je blizu termin porodjaja.Ne bojte se jer beba ce Vas spremiti za taj cin. 
Pocece bolovi slicni PMS-u samo jaci, ali ne traju dugo i javljaju se na  sat vremena. To su pocetni bolovi i njih mozda necete toliko ni osetiti jer su kratki. Zatim se bolovi pojacavaju i duze traju otprilike 10-15 sekundi a u razmaku od pola sata. Tada cete jos moci da radite nesto u kuci -ne morate odmah u bolnicu. Najbolje je biti uz one koji su Vam dragi i kod kuce gde Vam je prijatno, sve dok Vam bolovi ne budu ucestaliji. Bolovi ce biti cesci i mnogo jaci, ali dovoljno ce vam ostati vremena da se  pripremite za sledeci udar bolova. Cim Vam bolovi pocnu da se javljaju na 10 minuta spremite se i lagano u porodiliste. Ti bolovi su ustvari kontrakcije bebe i ona Vam govori da je krenula.
Kada je rec o "terminu porodjaja" koji Vam ginekolog odredi ili kompjuter na ultra zvuku, iz svog iskustva rekla bih da bas i nisu tacni, uglavnom su okvirni.Ti datumi govore da otprilike tih dana bi trebalo da se porodite, a i ne biste trebali negde da putujete ili da vrsite "generalnu" svog stana.
Jedan od razloga sto se datum porodjaja bas ne poklapa jeste i pitanje koliko je tacan datum Vase poslednje menstuacije,koliko je period Vase ovulacije,da li je menstruacija bila redovna i u kom razmaku i slicno.Ja sam recimo i prvu i drugu trudnocu prenela u 10 mesec za 12 dana. Kod prve trudnoce nisam bila sigurna kada je bio datum poslednje menstruacije, tako da je bilo i logicno da ima odstupanja. Kod druge trudnoce sam tacno znala kada sam ostala trudna i sama sam izracunala dan porodjaja koji se tacno i poklopio dok je onaj kompjuterski proracun ukazivao na raniji datum.Sve je to normalno ako se preskoci termin bar do 14 dana od predvidjenog datuma, a vec nakon toga ginekolog ce sigurno reci sta dalje.

U svakom slucaju nemojte paniciti niti razmisljati kako ce izgledati porodjaj. Kao sto rece onaj u filmu Mi nismo andjeli- priroda to uradi sama. Ja iako sam imala to iskustvo, u momentu kada je krenuo porodjaj sa drugim detetom nisam mogla da se setim onog predhodnog . Najbitnije je da kada dodjete do momenta da krene beba odnosno kada Vas postave na sto, iskljucivo slusate sta Vam govore babice. Verujte da one obave sav posao, doktor je tu samo kao video nadzor ili ako nesto nedaj boze se iskomplikuje. Babice su one koje Vam pomazu, pricaju kako da disete i potiskuju bebu da izadje, izbacuju posteljicu, rezu pupcanu vrpcu, sem usivanja sto radi doktor. Ukoliko ste prvorotka niko Vam zaista ne moze opisati kako to izgleda, sta konkretno treba raditi, koliko boli i slicno, a dok dodje taj momenat procitajte par saveta pre svega.

Prvi savet-iskoristite ovih mesec dana da sredite dokumenta potrebna za porodiliste pocev od licne karte, izvoda iz knjige vencanih, krvne grupe, briseva iz grla i nosa, vaginalnih briseva, testova na hepatitis i ostale testove za koje ce Vas ginekolog uputiti.

Drugi savet-spakujte stvari koje cete poneti u porodiliste i neka Vam torba stoji spakovana u slucaju da krene porodjaj necete imati vremena da je pakujete a i u toj frci sigurno cete nesto zaboraviti. Ono sto Vam je potrebno je -papuce gumene jer cete se tusirati, donji ves bar 6 pari, spavacicu ako zelite, mada ne preporucujem,pastu i cetkicu za zube, sapun, kupku ph neutralnu, toalet papir, peskir, bade mantil, cesalj, hidrogen 3%, jod ili rivanol rastvor za ciscenje rane, 3 pakovanja mrezastih ulozaka, mikro klizmu koju cete dati kada vas pripremaju za porodjaj, pampers 3 kom. dok Vasi ne doju u posetu, pavlovicevu mast, vlazne maramice ph neutralne,pamucne pelene 3 kom, peskir za bebu na kom ce da spava, ostalo ce Vam doneti  a za bebu u porodilistu ima sve sem pampersa koji morate sami doneti.

Treci savet-organizujte Vase bliznje i podelite im radne zadatke u vezi ciscenja, kupovinu stvarcica, proslave i slicno. Zapamtite da oni moraju biti stalno dostupni za Vas i Vasu bebu.U ovom periodu mozete da kupite  one osnovne stvarcice za bebu; 2 benkice, 2 bodija, carapice, kapice, rukavice, odelce ili zekicu, tetra pelene bar 10 komada, svedske pelene 5 kom, kozmetika za bebu, dunjica,kadicu za kupanje i bokal za polivanje, nosiljku i krevetac pozajmite ako ste u mogucnosti.Slobodno recite onima koji dolaze da Vas obidju sta da Vam donesu za bebu, i obavezno neka to bude bar za 2 broja vece nego sto je beba kada oni dolaze; to znaci da su pocetni brojevi bebi odece naprimer 54, onda idu 63, 74.... itd. To su u stvari duzine Vase bebe, jer pri rodjenju one su oko 50 cm, a vec za mesec dana dodaju do 6 bcm, pa zato bolje da kupe malo vece brojeve. Osnovne stvarcice za bebu cete dobiti i u poklon paketu od grada, a tu bas svega ima sto vam je za prvih 3 meseca neophodno. 

Cetvrti savet-nikako ali nikako se ne druzite sa ljudima koji sire negativnu energiju, paniku, strah i zabludu, pocev od komsiluka do svih onih koji ce Vas saletati pitanjima; Jao pa kad ces- Jao pa jos se nisi porodila, Jesi li nasla vezu, nemoj bez veze da ides .... i niz slicnih zamornih i glupih pitanja.ne slusajte sve te ljude koji ce vas jos vise uspaniciti.Nemojte razmisljati o porodjaju jer cete se jos vise uznemiriti a time i bebu, a onda mogu krenuti lazni bolovi i maltretirate sebe da idete u bolnicu i slicno. Veoma je bitno da ovih mesec dana  paznju usmerite na lepe, pozitivne stvari i ljude. Radite ono sto ce Vam skrenuti misli od porodjaja, budite sto vise sa roditeljima, rodbinom, prijateljima koji Vas vole i koji ce Vas nasmejati. Budite sto manje sami- ne zbog toga sto ce beba krenuti a vi ste sami, vec zato da ne razmisljate o porodjaju. Ukoliko ste isli u savetovaliste i skolu za trudnice svo znanje koje ste stekli ce Vam donekle pomoci. Onda kada krenu bolovi, malo cega cete se setiti od toga najbitnije je da slusate sta vam govore babice i doktori.

Peti savet- ukoliko ste'probile ' termin zatrazite od ginekologa uput za dnevnu bolnicu.To nije nista-ne lezite u bolnici vec svakog dana se javljate u njihovu ambulantu da vam mere pritisak, da mere otkucaje srca bebe i kontrakcije, mozda vam daju indukciju i testiraju kontrakcije, odrade ultra zvuk, ali sve to nije nista strasno jer tako cete biti sigurni da je sve ok i da za koji dan dolazi na svet Vase cedo.

Sesti savet- odrzavajte higijenu tela do poslednjeg dana, tj. budite istusirane, operite kosu, obrijte prepone i vaginu a ukoliko to ne mozete same neka vam pomogne suprug. Mozda vam ovo izgleda grozno ali je korisno, u svakom slucaju ce vas obrijati pre porodjaja te je bolje da odete uredne i sredjene nego da se pitate kakvim brijacem vas oni briju. Potrudite se da idete u vc jer ce vam biti lakse kuci da ispraznite creva na svojoj vc solji nego nakon klistiranja u porodilistu. Ne zaboravite da ponesete toalet papir jer ce vam tada trebati a i kasnije. 

 I eto, vec ste 2/3 spremne za porodjaj,ostalo cete morati same. Kada vam krenu bolovi, ili vam pukne vodenjak pocinje prva faza porodjaja. Do izlaska bebe na svetlost dana ostalo je jos par sati , a onda ste prepustene sebi i strucnjacima i nemojte se bojati. Skupite svu snagu i hrabrost jer cete se brzo poroditi i bicete kao ponovo rodjeni. Nakon porodjaja toliko ce vam laknuti da cete imati utisak da ste se preporodili, zaboravicete istog momenta na sve bolove i muke kada ugledate vasu najlepsu i najdrazu bebu.

Srecno drage moje mame i budite hrabre kao i do sada.Javite se sa svojim komentarom i utiskom kako bi jos neke citateljke mogle da saznaju sta znaci biti mama.

четвртак, 23. фебруар 2012.

TRUDNOCA, SAVETI TRUDNICAMA

Ono sto ce mnoge od Vas promeniti i ne samo Vas vec i Vase bliznje pa cak i ikolinu jeste novi clan Vase porodice- divno,malo, nevino bice- Vasa beba.

Neki od Vas mozda tek razmisljaju o stvaranju svoje porodice,o bebi, a neki su mozda vec u omakloj fazi-trudnoci.Ona nije jednosmerna,tacnije ne prozivljavaju je samo zene vec i njihovi partneri,da ne pominjem babe,dede,ostalu rodbinu,komsiluk,kolege...Upravo tako,beba je sama po sebi takav dar da niko ne moze ostati ravnodusan.Ono sto Vas drage mame u pocetku zbunjuje,sto Vam je nepoznato ili Vas plasi shvatite kao najlepsi osecaj koji cete samo Vi iskusiti.

Zeleim drage moje sa Vama podeliti svoja iskustva i ohrabriti Vas da iako ste u drugom stanju i niko Vas ne razume-ja Vas razumem. Koliko god ste Vi u drugom stanju verujte svi ostali su u ko zna kakvom stanju-Vi bar znate sta Vam je, a da li oni znaju sta je njima?

Trudnoca nije nikakav bauk,nikakava bolest niti nesto sto bi umanjilo Vase samopouzdanje.Zapamtite:Vi ste sada izuzetno zdrave,vise postovane i mnogo vise doprinosite i sebi i drustvu.Sada ste vise u centru paznje pa iskoristite to.Naravno nemojte preterivati i misliti da sada mozete bas sve, najbolje je da se posvetite sebi i vasoj sreci u potpunosti jer ce se tako i Vasa beba osecati.
Elem, ja sam i prvu i drugu trudnocu super izgurala. Radila sam skoro devet meseci, pesacila na posao i vracala se cak i po snegu i hladnoci od -14stepeni.Hocu reci- krecite se,ali nemojte preterivati.Radite kucne poslove i ostale poslove onoliko koliko mozete.Izadjite u jutarnju kupovinu, odite do drugarice, a ako ste u radnom odnosu potrudite se da pesacite jer nema niceg boljeg za Vase zdravlje od cistog vazduha i pesacenja.Adekvatno se obucite i nemorate bas preterano zuriti i nositi pune torbe.

Kretanje ce ublaziti i Vase talozenje kilograma. Htele mi to ili ne ali normalno je ugojiti se u trudnoci. negde oko 12 kg je uredu i relativno brzo se skida jer plodova voda i posteljica su otprilike teske 3 kg, beba je teska oko 3,5 kg, sto znaci da odmah po porodjaju izgubite 6-7 kg, ostalo ce te postepeno skinuti.

Hrana u trudnoci trebalo bi da obiluje svezim namirnicama, sto manje fabrickih aditiva i dodataka.Moj savet je da se vratite prirodi i selu sto se tice hrane. Ja sam popila tonu domacih sokova od borovnice, maline, pomorandzi, limuna.Borovnica i malina su prava bomba za  vasu krvnu sliku koja je verovatno oslabila.Naravno mozete i drugo voce da cedite i kombinujete sa sargarepom i cveklom. Verujte nema niceg boljeg od domaceg soka jer cak i oni koji su nazovi od cedjenog voca su hemijski obradjeni-procitajte uvek dekleraciju proizvoda.
Dorucak ne izostavljajte, jer od jutra treba napuniti energiju za dvoje. Potrudite se da uvek pijete jogurt, mleko, jedete sir,pavlaku, vocne jogurte koje mozete i same napraviti. Mlecni proizvodi su vam izuzetno bitni jer imaju kalcijuma u sebi a koji Vasa beba crpi iz Vase krvi.
Rucak je takodje bitan, jer nakon odredjenih aktivnosti u prepodnevnom delu organizam treba dopuniti izgubljenom energijom. Moj savet je da obavezno imate neko kuvano jelo tj. nesto "na kasiku", makar to bila i supa iz ksice, vazno je nadoknaditi sto vise tecnosti jer se sada vise znojite i cesce idete u vc.  Ono sto preporucujem jeste spanac, pileca dzigerica,grasak, riba,teletina, sargarepa i sto vise svezeg povrca od kog cete praviti razne corbice.
Salata od rendane cvekle i sargarepe, zacinjena belim lukom solju i zejtinom je fantastican izbor za poboljsanje krvne slike, a i prekticna je jer uvek imate svezu salatu i leti i zimi. Naravno cveklu mozete kombinovati i sa jabukama ,sargarepom i secerom i cediti sok. Limun je jako koristan jer ce podici vas imuni sistem narocito u zimskom periodu. potrudite se da kombinacijom zitarica, mlecnih proizvoda, povrca i voca zamenite one silne lekove koje Vam doktori daju.
Ja sam u prvoj trudnoci nesto malo pila tablete na bazi folnih kiselina, ali sam shvatila da je bolje koristiti i probijotik jogurte i kombinovati prirodne namirnice od unosenja hemijskih preparata. u drugoj trudnoci takodje sam malo pila ove tablete a kada mi je doktor rekao da predjema na MamaVit tablete bila sam zabrinuta. Popila sam jednu kutiju tih tableta ali sa ogromnom mukom jer su mi izazivale mucninu i glavobolju, tako da sam se opet vratila prirodi. Najbolje je da sami izbalansirate svoje obroke i unos vitamina i minerala i ostalih bitnih sastojaka u organizam, jer je zdravije, doduse zahteva vise vremena nego gutanje tableta.
Kada je vecera u pitanju takodje je ne preskacite s tim sto  netreba da jedete u po noci . Potrudite se da umesite neke laganije pite sa sirom, jajima, spanacem, sojom i slicno, sto cete kombinovati sa jogurtom. Zasitice Vas lepo i  necete morati nocu do frizidera. pred spavanje popijte mleko, a posebno bih preporucila jabuku, jer ce vam skupiti kiselinu u zelicu i pruziti opustanje i miran san.

Nesto bih Vam ispricala oko silnih pregleda i raznih testova koje radite. Potrebno je pratiti trudnocu redovno kako Vam savetuje ginekolog, ali nemojte sami na svoju ruku ici na jos neke preglede i testove. To ce Vas zamoriti verovatno i uplasiti razlicita misljenja ili nalazi, jer svaki doktor ima neko svoje tumacenje jos kad doda njegove latinske izraze- cik ako budete shvatili ista. Najbolje je naci u samom pocetku doktora kome cete verovati i koji ce Vam uliti poverenje. Onaj kome mozete da  se obratite i za najbanalnije stvari. Evo sta se meni desilo kada sam htela da proverim svog doktora, otisla sam na kolor-dopler  kod drugog ginekologa i naravno on me je izbombardovao latinskim i strucnim terminima da sam ostala zabezeknuta. Kada sam pitala da mi malo pojasni- rekao je da proporcije bebe nisu bas dobre, naime da je glava manje razvijena od tela za taj period trudnoce. Mozete misliti koliko sam bila uplasena, jer sam bila u sedmom mesecu, i pomislila sam ko zna sta nosim u stomaku. Otisla sam kod mog ginekologa i odnela rezultate. Pogledala ih je i rekla da je sve u redu i da ne moze beba da bude glavata kad ni ja nemam ogromnu glavu.
Od tada nisam zelela da slusam druge, vec samo svog ginekologa, i hvala Bogu rodila sam zdravu, pravu ,prelepu devojcicu.
Za drugu trudnoci isla sam kod istog ginekologa, i saradnja je bila ok. Malo me je plasilo sto mi nije preporucila da radim dabl i tripl test, s obzirom da sam imala vise od trideset. Ona mi je rekala da ti testovi nista konkretno ne govore, vec se iz uzorka krvi putem kompjutera odredjuje procenat mogucnosti oboljenja deteta od Daunovog sindroma i slicnih bolesti. Na osnovu krvne slike se mnogo toga moze otkriti, a i jako je  bitno da napomenete doktoru da li u siroj porodici postoje neka oboljenja.Pitala me je li mi to prva ili druga trudnoca i da ako je sve normalno sa prvim detetom ne treba da brinem toliko.
Moj savet je, pre nego sto resite da radjate obavezno idite kod ginekologa i odradite papanikolau test, ultra zvuk, krvnu sliku,  pregled kako bi ste bili sigurni da cete devet meseci biti zdravi za Vasu bebu.
Zabavite se dok ste trudni-jos jedan savet. Iskoristite svaki dan da sto vise setate i vidjate se sa prijateljima, rodbinom, da idete u pozoriste, bioskop, kod frizera ,kozmeticara. Ugadjajte sebi a ne drugima. Ovo je period kada je jako bitno da napunite svoje baterije i da odvojite vreme za sebe jer nakon porodjaja neko vreme necete moci to.
U ovom periodu hormoni vam jace udaraju u glavu, pa nije cudno ukoliko pocne neko da vam smeta ili ukoliko se pojaca Vasa zelja za sexom. U svakom slucaju ne izbegavajte svoje bracne obaveze, jer vodjenje ljubavi u toku trudnoce je pozeljno sto zbog odrzanja braka, vec i podizanja samopostovanja . Iako sebi mozda izgledate debelo i neprivlacno, trudite se da se tako ne osecate. Zato je veoma bitno da Vas partner bude uz Vas i da Vas podrzava i stalno iskazuje paznju i ljubav. Naravno i sex u trudnoci je potreban, jer tako cete sebe smiriti od one pomisli "ima drugu", a i bebi to ne smeta jer je dobro ususkana. Ona ce cak i uzivati jer se tada materica pomera i ljulja, tako da to nju uspavljuje i smiruje, a takodje oseca i da ste bliski sa njenim tatom.Ako bas niste sigurni u sve ovo, posavetujte se sa ginekologom i ne stidite se da pricate o tome sa drugima,pomoci ce Vam.
Takodje u ovom periodu dok je beba u Vasem stomaku, treba uraditi i pripreme za njen dolazak.Prvo odite u savetovaliste za trudnice, i tamo se prijavite za pohadjanje nekih casova vezbi, psiho razgovora, obilaska porodilista i slicno. To ce Vam puno znaciti jer mozete se konsultovasti sa strucnjacima, saznati dosta o samom porodjaju i  pripremiti se na neki nacin za to. Upoznacete i druge mame sa kojima mozete razmeniti iskustva, a tako ce Vam proci jos jedan dan zanimljivije i korisnije.
Pored ovih priprema, potrudite se da stan,sobu u kojoj ce biti beba uredite. Neka buduci tata malo zasuce rukave i pomogne recimo oko krecenja, postavljanja zavesa, pranja tepiha, brisanja poda... ostalo Vi uradite ali ne preterujte. Vazno je da bude cisto, oprano, provetreno za malog clana vaseg bebca. Kupite sve sto Vam je potrebno za porodiliste i za bebu prvih dana u porodilistu. Ono sto ce Vama trebati jesu: mrezasti ulosci bar 6 pakovanja, mikro klizma-za svaki slucaj, hidrogen 3%, jod, bebi sapun ili kupka,vlazne maramice, siri donji ves vise komada, cetkica i pasta za zube, cesalj, pidzamu ne preporucujem jer  cete sigurno vise od tri promeniti,rivanol rastvor, a za Vasu bebu: sterilne gaze za bebin pupak, pavloviceva mast, vlazne  ph neutralne maramice, pampers, benkica, odelce, kapica, rukavice, dunjica, carapice,pri izlasku iz bolnice ikorpa za bebe.

I to bi otprilike bilo to. Ako neko ima pitanja, ili svoj komentar posaljite, bilo bi lepo cuti jos neka misljenja.

Zelim Vam da budete srecne i zdrave, i da sto lakse izgurate devet meseci, a onda se javite da i drugi cuju Vase iskustvo.

петак, 10. фебруар 2012.

BEBA IGRA UZ ' BUNDA OD NERCA'



BEBA NEVENA IGRA



HAJDE DA SE UPOZNAMO

HAJDE   DA   SE   UPOZNAMO





Dobro dosli dragi posetioci,

Na pocetku cu Vam predstaviti koncept ovog bloga. U zelji da podelim sa drugima misljenja i saznanja iz svakodnevnog zivota i tako se zabavimo a i ponesto saznamo, dosla sam na ideju da bi ovaj blog upravo mogao sve to.Pruzati neke informacije,zanimljivosti, zivotne price i sve ono sto bi moglo biti interesantno posetiocima bloga.

Sama bit bloga jesu price koje ce Vas zabaviti,situacije u kojima se mozete naci ili se nalazite a koje su sastavni deo naseg bitisanja na ovoj planeti. 
Naravno, nista ovo nebi funkcionisalo ukoliko se i Vi ne ukljucite makar na par minuta i ostavite svoj komentar ili sugestiju. Zelela bih da mi se pridruzite u ispisivanju novih stranica sa svojim idejama, pricama,savetima, predlozima.

Ono sto se negde najvise provlaci kroz sve price jesu porodica,zdravlje,ljubav,posao.
Nadam se da cete se lepo zabaviti i provesti prijatne trenutke uz "Moj kutak"

                                                                                                                Sakis