понедељак, 27. фебруар 2012.

PORODJAJ -SAVETI PORODILJAMA

Nekako krajem osmog meseca i ulaskom u deveti mesec trudnoce,pocinje lagano da Vas hvata panika.Ne brinite, niste jedine koje se tako osecaju ipak je jako bitan dogadjaj pred Vama pa je sve to normalno.No potrebe za panikom bas i nema. Recicete da je lako pricati, ali ja Vam ovo govorim iz svog iskustva a evo sta cu Vam preporuciti da smanjite "tenziju".

To sto ste usle u 9 mesec ne znaci da cete  se istog momenta poroditi ili mozda sutradan.Uglavnom se desi da porodjaj krene krajem 9 meseca, neka "probije termin" recimo kao ja.Opet sve to zavisi od bebe.Nista vi tu ne mozete posebno da ubrzate ili usporite.Jednostavno onda kada beba bude spremna da izadje  tada cete se i poroditi.Naravno to nije nesto sto je za 5 ili 10 minuta gotovo,pa Vam je sada frka jer je blizu termin porodjaja.Ne bojte se jer beba ce Vas spremiti za taj cin. 
Pocece bolovi slicni PMS-u samo jaci, ali ne traju dugo i javljaju se na  sat vremena. To su pocetni bolovi i njih mozda necete toliko ni osetiti jer su kratki. Zatim se bolovi pojacavaju i duze traju otprilike 10-15 sekundi a u razmaku od pola sata. Tada cete jos moci da radite nesto u kuci -ne morate odmah u bolnicu. Najbolje je biti uz one koji su Vam dragi i kod kuce gde Vam je prijatno, sve dok Vam bolovi ne budu ucestaliji. Bolovi ce biti cesci i mnogo jaci, ali dovoljno ce vam ostati vremena da se  pripremite za sledeci udar bolova. Cim Vam bolovi pocnu da se javljaju na 10 minuta spremite se i lagano u porodiliste. Ti bolovi su ustvari kontrakcije bebe i ona Vam govori da je krenula.
Kada je rec o "terminu porodjaja" koji Vam ginekolog odredi ili kompjuter na ultra zvuku, iz svog iskustva rekla bih da bas i nisu tacni, uglavnom su okvirni.Ti datumi govore da otprilike tih dana bi trebalo da se porodite, a i ne biste trebali negde da putujete ili da vrsite "generalnu" svog stana.
Jedan od razloga sto se datum porodjaja bas ne poklapa jeste i pitanje koliko je tacan datum Vase poslednje menstuacije,koliko je period Vase ovulacije,da li je menstruacija bila redovna i u kom razmaku i slicno.Ja sam recimo i prvu i drugu trudnocu prenela u 10 mesec za 12 dana. Kod prve trudnoce nisam bila sigurna kada je bio datum poslednje menstruacije, tako da je bilo i logicno da ima odstupanja. Kod druge trudnoce sam tacno znala kada sam ostala trudna i sama sam izracunala dan porodjaja koji se tacno i poklopio dok je onaj kompjuterski proracun ukazivao na raniji datum.Sve je to normalno ako se preskoci termin bar do 14 dana od predvidjenog datuma, a vec nakon toga ginekolog ce sigurno reci sta dalje.

U svakom slucaju nemojte paniciti niti razmisljati kako ce izgledati porodjaj. Kao sto rece onaj u filmu Mi nismo andjeli- priroda to uradi sama. Ja iako sam imala to iskustvo, u momentu kada je krenuo porodjaj sa drugim detetom nisam mogla da se setim onog predhodnog . Najbitnije je da kada dodjete do momenta da krene beba odnosno kada Vas postave na sto, iskljucivo slusate sta Vam govore babice. Verujte da one obave sav posao, doktor je tu samo kao video nadzor ili ako nesto nedaj boze se iskomplikuje. Babice su one koje Vam pomazu, pricaju kako da disete i potiskuju bebu da izadje, izbacuju posteljicu, rezu pupcanu vrpcu, sem usivanja sto radi doktor. Ukoliko ste prvorotka niko Vam zaista ne moze opisati kako to izgleda, sta konkretno treba raditi, koliko boli i slicno, a dok dodje taj momenat procitajte par saveta pre svega.

Prvi savet-iskoristite ovih mesec dana da sredite dokumenta potrebna za porodiliste pocev od licne karte, izvoda iz knjige vencanih, krvne grupe, briseva iz grla i nosa, vaginalnih briseva, testova na hepatitis i ostale testove za koje ce Vas ginekolog uputiti.

Drugi savet-spakujte stvari koje cete poneti u porodiliste i neka Vam torba stoji spakovana u slucaju da krene porodjaj necete imati vremena da je pakujete a i u toj frci sigurno cete nesto zaboraviti. Ono sto Vam je potrebno je -papuce gumene jer cete se tusirati, donji ves bar 6 pari, spavacicu ako zelite, mada ne preporucujem,pastu i cetkicu za zube, sapun, kupku ph neutralnu, toalet papir, peskir, bade mantil, cesalj, hidrogen 3%, jod ili rivanol rastvor za ciscenje rane, 3 pakovanja mrezastih ulozaka, mikro klizmu koju cete dati kada vas pripremaju za porodjaj, pampers 3 kom. dok Vasi ne doju u posetu, pavlovicevu mast, vlazne maramice ph neutralne,pamucne pelene 3 kom, peskir za bebu na kom ce da spava, ostalo ce Vam doneti  a za bebu u porodilistu ima sve sem pampersa koji morate sami doneti.

Treci savet-organizujte Vase bliznje i podelite im radne zadatke u vezi ciscenja, kupovinu stvarcica, proslave i slicno. Zapamtite da oni moraju biti stalno dostupni za Vas i Vasu bebu.U ovom periodu mozete da kupite  one osnovne stvarcice za bebu; 2 benkice, 2 bodija, carapice, kapice, rukavice, odelce ili zekicu, tetra pelene bar 10 komada, svedske pelene 5 kom, kozmetika za bebu, dunjica,kadicu za kupanje i bokal za polivanje, nosiljku i krevetac pozajmite ako ste u mogucnosti.Slobodno recite onima koji dolaze da Vas obidju sta da Vam donesu za bebu, i obavezno neka to bude bar za 2 broja vece nego sto je beba kada oni dolaze; to znaci da su pocetni brojevi bebi odece naprimer 54, onda idu 63, 74.... itd. To su u stvari duzine Vase bebe, jer pri rodjenju one su oko 50 cm, a vec za mesec dana dodaju do 6 bcm, pa zato bolje da kupe malo vece brojeve. Osnovne stvarcice za bebu cete dobiti i u poklon paketu od grada, a tu bas svega ima sto vam je za prvih 3 meseca neophodno. 

Cetvrti savet-nikako ali nikako se ne druzite sa ljudima koji sire negativnu energiju, paniku, strah i zabludu, pocev od komsiluka do svih onih koji ce Vas saletati pitanjima; Jao pa kad ces- Jao pa jos se nisi porodila, Jesi li nasla vezu, nemoj bez veze da ides .... i niz slicnih zamornih i glupih pitanja.ne slusajte sve te ljude koji ce vas jos vise uspaniciti.Nemojte razmisljati o porodjaju jer cete se jos vise uznemiriti a time i bebu, a onda mogu krenuti lazni bolovi i maltretirate sebe da idete u bolnicu i slicno. Veoma je bitno da ovih mesec dana  paznju usmerite na lepe, pozitivne stvari i ljude. Radite ono sto ce Vam skrenuti misli od porodjaja, budite sto vise sa roditeljima, rodbinom, prijateljima koji Vas vole i koji ce Vas nasmejati. Budite sto manje sami- ne zbog toga sto ce beba krenuti a vi ste sami, vec zato da ne razmisljate o porodjaju. Ukoliko ste isli u savetovaliste i skolu za trudnice svo znanje koje ste stekli ce Vam donekle pomoci. Onda kada krenu bolovi, malo cega cete se setiti od toga najbitnije je da slusate sta vam govore babice i doktori.

Peti savet- ukoliko ste'probile ' termin zatrazite od ginekologa uput za dnevnu bolnicu.To nije nista-ne lezite u bolnici vec svakog dana se javljate u njihovu ambulantu da vam mere pritisak, da mere otkucaje srca bebe i kontrakcije, mozda vam daju indukciju i testiraju kontrakcije, odrade ultra zvuk, ali sve to nije nista strasno jer tako cete biti sigurni da je sve ok i da za koji dan dolazi na svet Vase cedo.

Sesti savet- odrzavajte higijenu tela do poslednjeg dana, tj. budite istusirane, operite kosu, obrijte prepone i vaginu a ukoliko to ne mozete same neka vam pomogne suprug. Mozda vam ovo izgleda grozno ali je korisno, u svakom slucaju ce vas obrijati pre porodjaja te je bolje da odete uredne i sredjene nego da se pitate kakvim brijacem vas oni briju. Potrudite se da idete u vc jer ce vam biti lakse kuci da ispraznite creva na svojoj vc solji nego nakon klistiranja u porodilistu. Ne zaboravite da ponesete toalet papir jer ce vam tada trebati a i kasnije. 

 I eto, vec ste 2/3 spremne za porodjaj,ostalo cete morati same. Kada vam krenu bolovi, ili vam pukne vodenjak pocinje prva faza porodjaja. Do izlaska bebe na svetlost dana ostalo je jos par sati , a onda ste prepustene sebi i strucnjacima i nemojte se bojati. Skupite svu snagu i hrabrost jer cete se brzo poroditi i bicete kao ponovo rodjeni. Nakon porodjaja toliko ce vam laknuti da cete imati utisak da ste se preporodili, zaboravicete istog momenta na sve bolove i muke kada ugledate vasu najlepsu i najdrazu bebu.

Srecno drage moje mame i budite hrabre kao i do sada.Javite se sa svojim komentarom i utiskom kako bi jos neke citateljke mogle da saznaju sta znaci biti mama.

4 коментара: