четвртак, 1. март 2012.

PRIPREMITE STARIJE DETE ZA DOLAZAK BEBE

Ako razmisljate o drugom ili trecem detetu, izuzetno je bitno odraditi sve pripreme za njegov dolazak a to podrazumeva i najvise se odnosi na starije dete. Ukoliko imate samo jedno dete slozicete se da je ono do sada bilo centar vase paznje i ljubavi, ali da sa novim clanom prestaje do nekle tolika paznja. To ni u kom slucaju ne znaci da cete ga sada manje voleti ali to je tesko objasniti malom detetu.
 Po nekim studijama koje sam citala kazu da je lakse prilagoditi dete koje je uzrasta do 3 god, a da je najteze onima koji su stariji od 3-6 godina.To je i razumljivo jer ovi mladji su manji vremenski period bili u centru paznje, manje stvari razumeju, i lakse je saradjivati.Stariji, iako mislite da su zreliji ,kada je u pitanju majka i njeno odsustvo ili njeena ljubav, jednako su ranjivi kao i mladji s tim sto je njihov  period proveden kao centar svega duzi te stoga morate biti i uporniji, i vise vremena posvetiti objasnjavanju sta se to zbiva.
Ove pripreme su jako bitne, jer ce od toga zavisiti kako ce ono prihvatiti novog clana,a to nije jednostavno i moze imati nezeljene posledice na psihicko stanje starijeg deteta,njegov odnos prema novom clanu i pojavu ljubomore.
Pripreme treba sprovesti mnogo ranije,kada dete uoci da Vam je stomak veci.Vec tada mu treba reci da ce i ono dobiti bebu,kao sto imaju njegovi drugovi idrugarice i da ce moci da se sa njom igra i da je uci, i da pomaze mami oko vaspitavanja tj. da ce biti glavno u vecini situacija.Treba naglasavati da ce beba najvise njih voleti i da i oni moraju da je paze i vole.Neka deca su radoznala i pitaju da li ce to biti bata ili seka.Treba ih pitati sta bi oni voleli,ali ne obecavati da ce to tako i biti da se nebi razocarali ili naljutili,vec im objasniti da je lepo i ako bude bata i ako bude seka, i sta sve mogu zajedno raditi.
Uglavnom devojcice bi volele da mama rodi seku,kako bi mogle da se igraju sa lutkama i kako bi one mogle bebu da oblace u svoje haljinice-sto jebila zelja moje cere, a decaci pretezno zele brata. Do nekle je to razumljivo jer su im to neke oblasti koje su im poznate i u kojima se oni snalaze a gde opet mogu iskazati  svoju dominaciju i biti glavni, jer oni bi pokazivali bebi kako treba da se igra.Vremenom ce se dete privici na pomisao da cete dobiti bebu, neka ce jedva cekati da je vide.
Starijem detetu nije lako da prihvati da ce mu novi clan oduzeti roditeljsku ljubav i paznju, da ce ih vise zaokupljati od njega i da zbog toga nece imati vremena za njega.Ono ce negodovati,i bice povuceno jer mu je neprihvatljiv odlazak majke u porodilicte zato da bi dobio bebu.Ovo ce mu biti teze ako zbog toga mora da ode kod bake ili neke rodjake,da napusti svoj stan.Zato je bolje da Vas suprug tih dana bude vise sa detetom, kod kuce pa cak moze i doci baka kod vas, u suprotnom dete ce shvatiti odlazak od kuce i ostavljanje kod drugih kao odbacivanje i gubitak majcine i oceve ljubavi, a sto veoma moze uticati na njegova osecanja, moze se cak i povuci u sebe i duboko patiti,odbijati hranu, lose ili nikako spavati.
Ja sam svojoj cerkici koja je imala 6 godina dugo pricala i objasnjavala sta ce se desiti kada mama ode u porodiliste,da necu dugo biti i da se obavezno vracam,da cu nonstop misliti na nju, da cemo se cuti telefonom,a ako zeli moze da dodje da me vidi. Pustila sam je da sama uredi sobu,spremi krevetac za bebu, odabere garderobu, postavi bebi opremu kako ona zeli, objasnila gde se nalaze stvari koje treba da mi donesu u porodiliste i skrenula paznju da ona to bolje zna nego tata. Mogu Vam reci da je sve to super prihvatila i izuzetno se unela u sve to cak mi je i branila da ja nesto diram ili menjam jer je ona to najbolje uradila. Bilo mi je jako drago i time sam se manje bojala da ce biti ljubomrna.
Tako da ako planirate neke izmene u pogledu sobe, a sto menja status vaseg prvog deteta obavezno to uradite ranije i pustite dete da ucestvuje sa vama.
Veoma je vazno da u periodu pre odlaska u porodiliste majka bude nezna sa detetom i da bude vise sa njim, da bude strpljiva i niposto da ga grdi ukoliko napravi neki nered ili decju glupost. Tesko je to sve izvesti jer ste u ovom periodu jako lose volje, tromi ste ,pospani, nervozni, ali to ce ubrzo proci a vase dete ce dugo pamtiti ako ste bili tih dana 'losi' prema njemu i verovatno ce bebu kriviti za to, pa postoji mogucnost da je u pocetku ne voli ili negoduje.
U ovo vreme otac treba da preuzme brigu o detetu i da provede sto kvalitetnije vreme sa njim, izvede ga u park, ode do igraonice, odvede u kupovinu, ode do poslasticare, ode kod njegovih drugova ili drugarica, radi sve ono sto detetu odvlaci misli od majke a sto ce detetu biti zabavno.Time ce detetu biti ispunjen dan,bice srecnije i umornije pa ce lakse zaspati.Ukoliko dete pita za majku treba mu stalno govoriti kako ona misli na njega , kako pita za njega i najbolje je cuti se sa detetom.
Ja sam se svakog dana cula sa cerkicom po tri puta, ujutru kada se budi, posle rucka i uvece pred spavanje. Iako je ona bila kod bake sto nije bilo najbolje resenje, saznala sam da se dobro drzala prvog dana,ali da je vec uvece bila malo tuzna i dugo nije mogla da zaspi. Ona je bila sa osobama koje voli i sa kojima je cesto ali ipak mislim da je bilo bolje da je ostala kod kuce sa tatom a da su baka i teta dosli kod nje.Sutradan je dosla da me obidje .Ja sam bila tuzna sto nisam sa njom i osecala sam da ona sada misli da je odbacena pa sam insistirala da dodje da je vidim.Neverovatno je kako neki dogadjaji promene odrasle i uticu na njihov zivot i razmisljanje, ali da ce i ovakav jedan dogadjaj moje dete preobraziti nisam ocekivala.Dete koje je bilo vezano za mene i kome sam ja bila oslonac i pokretac, koje je iako sa 6 godina za mene bilo jos malo dete kome treba pruziti maksimalnu paznju, odjednom se promenilo i nekako odraslo, uozbiljilo se, manje je trazilo mene. Nikada necu zaboraviti tu sliku i taj nas prvi susret. Pomalo je bila tuzna, ljuta, cutljiva, i meni je jako tesko bilo-osecala sam se jako krivom i ma koliko sam je grlila i ljubila osecala sam da se nekako udaljila od mene i da nije vise ono malo dete koje je trcalo da se mazi sa mnom. Bojala sam se da se taj celokupni dogadjaj ne odrazi na njenu psihu negativno i da postane povucena i zatvorena, sto bi otezalo moju komunikaciju sa njom i mogucnost da joj ponovo se priblizim. Verovatno je i za nju to bio neki sok, jer nije bas lep prizor videti mamu u bolnici, u krevetu ,pa jos i druge mame, i sva ta guzva.Kada je sledeceg puta trebala da dodje, rekli su mi da se posebno obukla i doterala, tada je trebalo i da vidi svog malog brata. Iako su joj govorili da nemora da ide  u porodiliste, ona je sama htela,sto je meni bilo jako drago, jer cele noci nisam mogla da spavam i mislila sam samo na nju a ne na bebu.Prvi susret sa bratom u porodilistu je bio na distanci, nije htela da ga pipne iako sam je ja ohrabrivala.Posto je bata spavao, ja sam namerno cerkicu uzela u krilo i grlila je a bebu pored nas stavila da spava kako bi ona uvidela da je jos uvek ona moja velika ljubav, ali da ce i bata biti tu sa nama.Ona je onako ozbiljno rekla da ga pazim, i da je bas mnogo ne cmace.
Povremeno je bacala pogled prema bratu ali jos uvek nije prisla da ga dodirne. Treceg dana se malo opustila, prisla je bratu ali ga nije poljubila. Verujem da je bila jos uvek zbunjena i da je ispitivala teren, kao sto i svi mi kada se nadjemo u nepoznatoj situaciji prvo osluskujemo i posmatramo pa tek onda nesto preduzimamo.
Ne mozete ni zamisliti koliko vam se oduze dani u porodilistu, iako je lep povod kojim ste tamo, mislim da svaki dan izgleda kao godina, narocito mamama koje prvi put radjaju. One koje su tu drugi ili treci put, ovo je jedan od dobrin nacina da se odmore od kuce, od kuhinje, posla, obaveza i da se posvete samo sebi i bebi. Posto je ona jos jako mala i zahteva samo sisanje i ciste pelene, ostaje vam dovoljno vremena da se odmorite i od porodjaja i od ostalih. Pa zato se naspavajte sto vise i lezite sto vise jer vas cekaju naporni dani po izlasku iz porodilista.
To je samo deo priprema starijeg deteta.Sa njim treba razgovarati,potruditi se da sto vise slobodnog vremena posvetite njemu i njegovim zeljama kako bi lakse prihvatilo nastale promene i sto manje osetilo vase odsustvo.Svakako da beba zahteva mnogo paznje,ljubavi i brige,ali se potrudite da sva osecanja prema bebi umanjite kada je u blizini starije dete, jos bolje ukljucite ga da Vam pomaze, dodaje pelene, donese kupku,peskir, odelce i slicno. Ucinite ga jednako vaznim kao i bebu i kroz yabavu ga ukljucite da Vam pomogne.

Нема коментара:

Постави коментар