недеља, 4. март 2012.

OPREMA ZA BEBE

Kada je rec o opremi za vaseg bebca verujem da zelite da to bude savrseno,upravo onako kakva je i Vasa beba.Mnogi roditelji zure sa kupovinom i ne traze savete vec su prepusteni sebi i prodavcu koji mozda i nema iskustvo sa bebama a ciji je cilj da proda sto skuplje, i tako dodjete u situaciju da ste u samom startu pogresili.Kupili ste gomilu nepotrebnih stvari ili nefunkcionalnih i Vas budzet ste poprilicno smanjili.

Ono sto bih Vam preporucila je da ukoliko imate medju rodjacima ili prijateljima male bebe, upitajte roditelje za njihovo misljenje u vezi beby opreme-sta je najbolje i najprakticnije.U sustini sve ove stvarcice treba da Vam omoguce laksi pristup i rad sa bebom.Saslusajte savete majki jer one najvise vremena provode sa bebom i sigurno znaju staje korisno.
Generalni savet Vam je da ukoliko nesto od opreme za bebe mozete da pozajmite to i uradite jer ce Vam novac potrosen na stvari koje ce beba koristiti samo par meseci izuzetno znaciti za organizaciju poseta Vasoj bebi.


Krevetac-ukoliko ste u mogucnosti da pozajmite krevetac to uradite, a dusek mozete i da kupite nov. \u svakom slucaju je jeftinija varijanta nego kupiti ceo krevetac, uostalom tu je spavala beba i nema tu neke prljavstine, grinja i slicno.Ako pak kupujete krevetac,neka bude sa stranicama koje se spustaju i mogucnoscu podesavanja visine duseka. To je bitno jer je lakse uzeti i spustiti bebu kada je stranica spustena, a da ne pominjem to da kada se uspava i zelite da je spustite, na svakom mrdanju i promeni visine ona se probudi,shvaticete zasto je bolje spustiti stranicu.
Ogradice za krevetac ne morate kupiti jer cete ih dobiti u paketu za bebe koji grad poklanja.Mozete uzeti carsaf i nekoliko malih jastucnica, a pozeljno je i plasticna podloga koju cete lepo iskoristiti prilikom presvlacenja bebe da  Vam ne  upiski namestaj ukoliko nemate sto za presvlacenje.
Postavljanje krevetca- Ukoliko nemate zasebnu sobu za bebu, onda u Vasoj spavacoj sobi napravite razmestaj tako da krevetac bude postavljen da omogucuje slobodan pristup i nesmetan rad oko deteta. Ne sme biti na promaji ili u uglu koji se tesko provetrava ili je vlazan.Mora biti dalje od peci ili radijatora koji isusuje vazduh.Nebi trebalo da je i u blizini prozora -ispod njega jer je otezano provetravanje,a leti necete moci drzati odskrinut prozor dok zimi moze biti dosta hladnije na tom mestu.
Najbolje je da se krevetac postavi uza zid na sredini sobe ukoliko je to moguce.
Moje iskustvo govori o gresci na koju bih vam ukazala kako nebiste i vi pogresili.Naime iako sam krevetac pozajmila i sve uredila kako pozeleti mozes, moja oba deteta nisu provela u njemu ni 6 meseci, a on je samo stajao u sobi i sluzio kao zamena za ogradicu ili neku policu za odlaganje stvari.Rec je o tome da kada su poceli prvi grcevi kod bebe i kada je plakala i budila se bezbroj puta u toku noci, kako nebih svaki cas ustajala i supruga budila jer je rano ustajao za posao, stavljala sam bebu kod nas u krevet. kako je bilo malo straha da je ne ugnjavimo ubrzo sam supruga izbacila iz bracne postelje i nas zajednicki nocni zivot se zavrsio. Verujte da cete jako tesko uspeti ponovo bebu vratiti u krevetac, jer je vec osetila vasu blizinu i toplinu, pa ce u krevetcu jako kratko lezati ili spavati jer ce osetiti da je sama. Ta vezanost za Vas ce bivati sve veca kako ona raste pa ne ocekujte da cete sa suprugom spavati zajedno narednih 6 godina.

 
Kolica za setnju - Kolica za setnju treba da budu jednostavna i funkcionalna.Treba da budu lako sklopiva i sto laganija kako bi majka sama da ih otvori, ponese i zatvori  dok drzi bebu.Postoje mnoge vrste kolica sa mnogim dodacima i funkcijama. Ono sto je najpotrebnije i najbolje jeste da imaju 2-3 polozaja {sedeci,polulezeci,lezeci},da imate gde da stavite flasicu i torbu sa stvarcicama za bebu, da mozete  promeniti polozaj gledanja bebe.Bitno je da su tockovi pokretljivi 360 stepeni. To ce vam u mnogome omoguciti laksu voznju deteta, i da tockovi nisu glomazni.Neka gornji deo bude sa prozorom kako biste mogli videti sta beba radi a i njoj ce biti interesantno da vas gleda kroz prozor. I ovde moraate biti uporni ukoliko zelite da smanjite teret nosenja bebe. Neke bebe prosto obozavaju da se voze dok druge pak nakon pola sata zele da ih uzmete i pocinju da placu. Kod mene je bio ovaj drugi slucaj, tako da cerkica nije htela da sedi niti da lezi u kolicima,vrtela se plakala, a kako sam slaba na decje suze odmah sam je uzimala u ruke i svaka nasa setnja se zavrsavala tako sto sam u jednu ruku nosila dete a drugom gurala kolica.Da ne pominjem to da smo ja i suprug pogresili kod kupovine kolica i kupili -spejssatl.Bila su ogromna, sa bar deset funkcija, teska,sa ogromnim tockovima koji su mogli samo napred i nazad, tako da sam ih koristila iskljucivo u voznji u naselju gde nema saobracaja.Nisu mogla ni u gepek da stanu, pa sam resila za drugo dete da kupim najobicnija kisobran kolica.Verujte mi da sam se odusevila,jer su lagana, lako se sklapaju, mozete ih gurnuti bilo gde. Tako vi lepo razgledajte prvo pa tek onda kupujte.


Ogradica-Ona ce vam iz vise razloga biti korisna.Moci cete na par minuta ostaviti bebu da se igra bez straha da ce da se udari ili padne,a vi cete moci mnogo poslova da uradite.S druge strane beba ce sama vezbati i razvijati koordinaciju pokreta i svoje mozdane celije.To je najbolje mesto gde beba ojaca svoje misice, a sama ce kapirati sta treba da radi da bi ustala ili sela i slicno.Ona vam nije potrebna do 6 meseci jer beba tek u tom periodu pocinje da sedi uz pomoc jastuka a do tada koristite krevetac.Ogradica je zahvalna jer je mozete pomerati,pruza sigurnost i higijenske uslove za bebu,pa kada je kupujete gledajte da bude od materijala koji se lako pere.


Korpa za nosenje bebe-Ona je prakticna ali ako je kupujete gledajte da ima vise funkcija,tj. da mozete da bebu stavite sa njom u kola,ili da je postavite na pod ili krevet dok hranite bebu ili dok nesto radite a da moze da vas gleda.U principu gledajte da vam rodjaci koji dolaze u posetu ovakve stvarcice kupe.


Setalica-Iako pedijatri iskljucivo zabranjuju koriscenje setalice iz razloga da dete deformise hod i stopala, mogu vam reci da to bas i nije tacno. Naime, moje prvo dete je dosta koristilo setalicu i tada pre sedam godina nisu toliko branili njeno koriscenje.Dete je prohodalo pre prvog rodjendana i nikakve deformitete nije imala.Ja sam tako mogla gomilu stvari da uradim i bila sam sigurna da se nece udariti ili skupljati prljavstinu sa poda.Naravno da niko nece dete ostaviti ceo dan u setalici, ali pola sata vama mnogo znaci a detetu ce biti interesantno.Sve zavisi od deteta.Recimo moje drugo dete nije htelo ni da se priblizi setalici a kada sam pokusavala da ga stavim plakalo je i uporno mrdalo noge u znak negodovanja.Vise je bio zainteresovan da puzi i da se igra na podu pa mi setalica nije ni trebala.Nju mozete moristiti tek posle 8 meseca tako da i nemojte zuriti sa kupovinom, bolje je pozajmite da vidite kako dete reaguje.


Hranilica-Po meni je ovo izuzetno pametna spravcica iz vise razloga.Prvo, moci cete na miru,bez nosenja serpice sa sobom da hranite dete i zajedno sa njim i vi da jedete. Tako cete uraditi puno za sebe,u suprotnom izgubicete obroke i necete znati kada vam je dorucak a kada rucak dok zbrinete bebu i njene potrebe.Druga bitna stvar jeste ta sto se dete od malih nogu uci i vaspitava da treba da bude mirno i da sedi za stolom dok jede.stavite mu razne serpice i posudice u koje ono moze da stavlja hranu.Dozvolite mu da se malo i poigra sa hranom,jer ce tako stavljati hranu u usta i uciti se da samo jede.Moja velika greska je bila ta sto hranilicu nisam kupila vec lezaljki i tako moje starije dete i dan danas jurim da jede i da mirno sedi za stolom.Ona je sada velika ali taj osecaj nije stekla od malena pa je moje pricanje i vaspitavanje sada mnogo teze.

Lezaljka za bebe-Ovo moze biti korisno ako je vasa beba prihvati. Nazalost moja oba deteta nisu htela u nju, pa se moje uspavljivan je svodilo na drzanje u ruke, ljuljanje, princip gurni siku u usta da zaspi sto je najgora moguca metoda.Za vas je bolje da budete uporni i naviknete dete da posle podoja ili obroka ,stavite ga u lezaljki i ljuljajte da zaspi.Ako se nauci na sisu da spava prosto ste nadrljali kao ja, jer ce se stalno buditi i traziti da budete uz njega, a vasi ostali poslovi i obaveze cekace ponoc kada svi zaspe. Da ne govorim o tome da necete moci da izadjete na duze jer beba nece da spava ako nema siku.Zato se ove lezaljke i zovu majcino krilo jer treba da vas zamene u ljuljanju i uspavljivanju.


Nosiljka ili baby dzamp- On nije toliko skup ali necete ga bas dugo koristiti. I njega kao i setalicu pedijatri zabranjuju iz razloga sto celokupna tezina deteta padne na kukove prilikom nosenja, pa se ne preporucuje buckastim bebama.Ako ga  kupujete preracunajte se u kom godisnjem dobu ce vasa beba imati oko 6 meseci, jer pre toga ne znam da li bi smeli da ga koristite. Ukoliko je to jesen ili zima  nemate potrebe za njim jer dete obuceno u skafander sigurno necete nagurati u dzamp.Bitno je da je dzamp lak za kopcanje kako biste lako bebu stavili i izvukli iz njega. On vam vise sluzi kada idete do prodavnice po namirnice, nego za neku vecu setnju, jer beba i nebi smala toliko dugo da stoji u njemu.Moja iskustva su podeljena jer prvo dete je htelo u njega,ali ga nisam puno koristila svega 2 meseca, dok drugo dete nije htelo svo ono mucenje oko stavljanja i vadjenja iz njega. Pozajmite ako mozete dzamp jer kratko se koristi.

Auto sediste- To cete sigurno morati da nabavite ukoliko ne zelite da placate kazne i ako zelite sigurnu voznju vaseg deteta.Ovo je dobro kupiti jer vam dugo koristi a sigurnost deteta je na prvom mestu.Njega ne mozete koristiti dok beba nepocne sama da sedi, pa dotle koristite korpu za bebe.


Grejac za flasice- Ukoliko niste u mogucnosti da dojite bebu, vec koristite vestacko mleko onda ce vam ovaj uredjaj izuzetno koristiti. Mada mislim da je potrebno i kasnije kada se uvede i druga hrana u ishranu deteta uvek mozete zagrejati mleko.Moj savet je da sto duze dojite bebu jer je to i za nju i za vas veliki spas i najzdravija hrana.
Pumpica za nos- Od samog rodjenja deteta pa i do trece godine mozete je i sigurno cete je koristiti. Iako bebe ne vole njih ona ce vam u mnogome pomoci da smanjite tegobe kod disanja deteta i ocistite nosic koji ono ne zna da izduva. Nekada su bile u prodaji pumpice poput pipeta, ali danas samo ima onih kojima vi ustima uz pomoc pumpiceizvlacite sekret iz nosa.Osecaj je grozan za bebe ali morate biti uporni jer im one pomazu. 


Flasice za hranjenje-Kada njih kupujete gledajte da cucla bude sto mekanija i da imavise slicnosti sa vasom bradavicom.Bebe koje sisaju tesko da ce prihvatiti bilo koju vrstu flasica i nece znati da vuku mleko ili sok iz nje jer nisu ni priblizno slicne dojci. Moja oba deteta su dugo sisala i odmah su pili na kasicicu i iz soljice, a sincic je sa godinu dana pio sokice na slamcicu.Da ne poverujes koliko se deca sama odluce za ono sto im je zanimljivo.Kupite bar dve flasice,jednu manju a drugu vecu,tako da mozete kombinovati sok ili mleko u zavisnosti da li negde idete sa bebom i sta vam je lakse da spakujete.


Cetkice za pranje flasica- Mozda  u nekim kompletima cetkice idu zajedno sa flasicom a mozda i ne, u svakom slucaju trebace vam dve.Jedna velika za samu flasicu,a druga mala za cuclu.



Cesalj i cetka-Iako vam deluje pomalo smesno oni su zaista potrebni za bebu. Naime,bebe pri rodjenju jos uvek imaju na telu zastitni film pa u prvih nekoliko dana nemojte koristiti cetku.Kasnije nakon kupanja i susenja njene paperjate kosice cetkom blago istrljavajte glavicu da se nebi stvorile zute naslage zvane temenjaca.Ovim masiranjem cete podstaci protok krvi u koren dlake bebe, i njena prva kosica ce lagano otpasti a druga ce rasti.


Makazice za noktice- One su prakticne i sigurne jer imaju zaobljen vrh pa necete strahovati kada secete noktice.Prve bebine noktice koji ce sigurno biti veliki mozete izgristi jer su jako mekani a beba nece moci da se ogrebe.U pocetku ce biti tesko seci noktice jer bebe stalno mrdaju rucice, pa je najbolje to raditi dok spavaju.




Kadice za kupanje-Postoje razne kadice,obicne i one koje imaju anatomski oblikovan deo za bebe.Mozda je bolje da kupite obicne jer cete ih dugo koristiti a u paketu koji dobijate od grada dobija se i naslon za bebe koji postavljate u kadicu prilikom kupanja bebe.On ima pamucnu navlaku koju mozete da otkuvavate.Uz to ce vam trebati i bokal kojim cete polivati bebu, kao i posudica za bebi sapun.



Beby alarm-Ukoliko imate zasebnu sobu za bebu, u toku noci ce vam izuzetno znaciti ,a preko dana dok beba spava i vi obavljate druge poslove mocicete nesmetano to da radite jer vam ova spravcica pomaze i ne morate svaki cas zavirivati u sobu ili osluskivati sta beba radi.




Termometar za vodu-Kod onih koji prvi put dobijaju bebu ovaj termometar je vazan jer nece bas znati da odrede temperaturu vode za kupanje bebe.Temperatura vode treba da bude oko 37 stepeni, pa da nebiste nagadjali koliko je topla voda, uzmite termometar.



Torba za setnju-trebalo bi da je iynutra plastificirana, kako se sokici,mleko ili voda koju nosite sa sobom nebi prosula i nakvasila ostale stvarcice.Gledajte da ima malo vise pregrada gde mozete zasebno da stavite flasice, posebno pampers, neku benkicu ili vec nesto od odece za presvlacenje, da ima mesta za vlazne maramice i pomadu.Ne morate kupiti ogroman dzak, jer ce vam biti teze da je nosite i stavite na kolica.Neka bude funkcionalna.

Ovo su neke od osnovnih stvarcica i opreme za bebe. Kako proizvodjaci baby opreme svakog dana izmisljaju nesto novo sigurno ce se naci nesto sto mi je promaklo.Elem nemojte mnogo trositi na sve ove  stvari, promislite i vidite sta je za vas i vasu bebu najbolje, najkorisnije. Ukoliko mozete, neke stvari pozajmite, a nesto pak recite da vam kupe.Videcete i sami kroz par meseci  gomila ovih stvarcica ima da vam smeta ili da je uopste ne koristite . 
Pa dragi moji srecno sa nabavkom.

Нема коментара:

Постави коментар