среда, 7. март 2012.

PRVI DANI SA BEBOM - PROMENE KOD NOVORODJENCETA

Jedan od mozda najtezih perioda posle porodjaja za svaku majku jeste prvih 7 dana, vas dolazak kuci, prilagodjavanje bebe na novu sredinu, kao i svuh clanova porodice na nju i njene potrebe.Nemojte se cuditi ako se javi nervoza i panika u kuci, jer to je normalno.Za one kojima je to prvo dete bice teze u tom pogledu sto ce se vise bojati. Sve sto se desava za njih je novo i nepoznato ali kako prolaze dani strah ce nestati a radost i ljubav ce obasjati vas dom.Oni pak koji vec imaju dece manje ce se brinuti jer su kroz to vec prosli ali je i kod njih prisutan strah jer se neke stvari zaborave.

Normalno je da postoji strah, ali je za majku jako bitno da ima podrsku i pomoc     ,kako bu bila smirena i pozitivno raspolozena.Zapamtite da bebe iako nisu vise vezane za vas pupcanom vrpcom,one osecaju kako ste vi raspolozeni ,pa u pocetku su mame te koje jedino mogu da umire bebu i pruze spokoj.Jako je bitno da ne prenosite svoju brigu,lose raspolozenje ili strah na bebu.

Kolika je veza izmedju majke i deteta govori u prilog i cinjenica da nase mame tacno znaju ako nesto nije u redu sa nama, bolje receno osete to onim majcinskim instinktom, iako su mozda i kilometrima daleko od nas.One tacno osete kada smo tuzni,brizni ili imamo problema. Razmislite i seticete se bar jedne situacije da je to tako, a dovoljan je samo da cujete njen glas i bice vam lakse. Tako i bebe osecaju vase ponasanje, cuju vas glas i osete svaku promenu u njemu.Iako u pocetku dobro ne vide  one razaznaju lik svoje majke i jako se umire kada ih uzmete i naslonite uz grudi.Pa ukoliko vas njihov plac uspanici,potrudite se da na sekund prepustite brigu oko bebe ocu dok se vi ne smirite.

Ovih prvih 7 dana je najosetljiviji period u zivotu novorodjenceta.To je period u kome ono uspostavlja izvesne funkcije-disanje i regulacija telesne temperature, i u kome se mogu primetiti odredjene mane ili ostecenja nastala  dok su bili u maminom stomaku, a isto tako i ona nastala prilikom porodjaja.Osim toga ovo je period osetljiv i za majku i njeno zdravlje.Prvi kontakti sa bebom bude u majci osecaj radosti, uzbudjenja, strah pa svaka neocekivana reakcija bebe izazvace kod majke paniku.Ovi dani su jako stresni za majku pa je jako biitno da joj suprug pomaze, jer nakon porodjaja  majke bi trebalo da vise leze i odmaraju kako bi se omogucilo da se polni organi oporave od porodjaja.Najbolje je da vam pomogne i neko ko je imao iskustva sa bebom, i biti u kontaktu sa patronaznom sestrom koja ce vas obilaziti i pruziti sve potrebne informacije i pomoc .

Plac bebe najvise plasi majku ali ona mora da bude smirena i izbegne paniku.Naime ,zdrava beba place kada je gladna,mokra ili ima grceve u stomaku. Majka ce brzo raspoznati razlog zbog cega  beba place.
Promene kod novorodjenceta ;bebe  u prvih 7 dana su uglavnom bezazlene i prirodne,dok neke zahtevaju da se obratite pedijatru .

Porodjajni naduv -kod normalno rodjene bebe normalno je da dodje do izvesne deformacije tj.nadutosti glave.To je normalno,jer porodjajni putevi majkevrse pritisak na glavu novorodjenceta,zbog cega nastaje zastoj u krvnim sudovima, pa se stvara blagi otok.On se povlaci posle 24 h a iscezava sam po sebi za 3 dana. ove promene necete ni uociti jer se to sve povlaci dok ste jos u porodilistu, i beba je u dobrim rukama pa nemojte da brinete.

Povreda vratnog misica-ovo je jedna od najcescih povreda kod karlicnog porodjaja ali moze se desiti i kod normalnog otezanog porodjaja.Ova povreda se moze tek kasnije primetiti kod bebe ako drzi glavu vise povijenu na jednu stranu. U tom slucaju ce vam pedijatar preporuciti vezbe koje cete zajedno sa fizijatrom raditi a neke mozete i kuci.

Bubrenje grudi-Kod skoro svakog drugog novorodjenceta oba pola se javlja ovo bubrenje od 3-5 dana. Grudi su malo uvecane,ali vazno je da je koza nepromenjena. To je prirodna pojava i ne zahteva lecenje jer iscezava sama po sebi.

Blaga groznica- javlja se oko 3 dana a nastaje zbog toga sto je novorodjence zedno.Ono zbog male kolicine mleka koju unese prvih dana,ne dobija dovoljnu kolicinu tecnosti,pa je dobro da se poji prokuvanom vodom posle podoja.Kada unese dovoljno tecnosti,mleko , voda temperatura ce spasti.Kadaje rec o davanju vode bebi, nove metode pedijatra govore da bebi ne treba davati vodu jer je u mleku ima dovoljno.Ja sam prvo dete po preporuci patronazne sestre a i drugo dete pojila prokuvanom, ohladjenom vodom, a moze i flasirana prirodno ne gazirana voda.

Fizioloski pad telesne tezine-Svako novorodjence koje se doji u prvih 5 dana gubi u tezini i taj gubitak iznosi od 150-300 gr.Veci gubitak je kod novorodjenceta sa vecom tezinom jer je njemu potrebno vise majcinog mleka,a majcino mleko tek pocinje da se  luci i nema ga u dovoljnim kolicinama.Prvorotke tek od 5. dana ce imati vece kolicine mleka a viserotke od 4. dana.Za to vreme beba gladuje i nije lose davati joj dohranu koja se i u porodilistu daje, ali najbolje je bebu sto cesce stavljati na dojku kako bi pospesila rad mlecnih zlezda.Od 5. dana mleka ima dovoljno i beba pocinje sa vracanjem tezine pa oko 10. dana ona vrati tezinu a svakim danom kasnije dodaje po nekoliko grama, tako da za mesec dana ona ce dodati od 600-900 grama. Ovo je individualno, jer moja oba deteta su dodala po 1200 gr.Ukoliko beba do 15. dana ne postigne tezinu sa rodjenja to znaci da beba gladuje i treba se obratiti lekaru.

Prva stolica-mekonijum. Javlja se na rodjenju ili prvog dana zivota.Ona je kasasta,tamno zelene boje.Boja stolice se sledecih dana menja,postaje maslinasta,a nakon 5-7 dana zlatno zute boje i kiselog mirisa.Takva je stolica kod beba koje doje.Po stolici mozete odrediti da li beba gladuje ili ne. Ukoliko je stolica zelena i sluzava to govori da beba nije dovoljno jela.Nekada gustina stolice je normalna ali je malo zelenkasta,to ne treba da vas plasi,sve dok nije sluzava,kada bi trebalo otici pedijatru.Normalno je da ce u prvim danima bebina stolica se menjati jer ona se priviknjava na majcino mleko i cisti svoj zeludac.
Koza novorodjenceta-Koza je ruzicasta i delimicno je prekrivena masnom naslagom koja se kod kupanja skida.To je zastitni film koji bebi sluzi da se privikne na spoljni svet,temperaturu.Oko 4.dana na kozi bebe moze se pojaviti crvenilo koje prekriva kozu,ali to ne treba da plasi jer se ono samo povlaci .Crvenilo traje 24h,i  to je bezazlena pojava nastala zato sto su izvesne materije iz krvi majke dospele u krv novorodjenceta.

Нема коментара:

Постави коментар